Antonio Martínez Vilàs        “Lo Chaparro”

Experimentador incansable.

Vaig nèixer a Tortosa,  al barri del Rastre. Nét de Manolo “Lo Chaparro” llaguter i Carmeta la d’Also, mestra de mestres de jota, actual geganta de la ciutat de Tortosa. Dels 9 als 12 anys per motius familiars vaig viure i estudiar a Valladolid, a l’acabar l’EGB vam tornar a Catalunya, a Barcelona, on he viscut amb la meva dona i la meva filla, fins fa uns 4-5 anys que vaig tornar a la meva terra. Vaig ser empresari de productes de manteniment industrial, i al meu taller, vaig dedicar un espai per a la meva passió, la fabricació i restauració d’instruments tradicionals. Aquesta passió, i la crisi, va fer que em desplacés fins a Tortosa una altra vegada, vaig muntar un petit obrador a Bítem amb la màquinaria i material que tenia a Barcelona. El boca a boca i orella a orella, i voltant amunt i avall, vaig coincidir varies vegades amb Sergi Masip, els dos ens vam encaminar amb aquest projecte, i hi dediquem gairebé totes les hores del dia, ja que als dos ens apasiona aquest món. I aqui estem, escribint un texte a internet per a donar-mos a conèixer.

La meva trajectòria vital m’ha portat a practicar moltes i variades disciplines artístiques. Pintor,  músic, gravador, versador, etc… 

Desde 1995, fabrico instruments de vent, percussió i corda. Aixímateix, els restauro i els torno la seva funcionalitat.

Dedicat també a la etnimusicologia, porto endavant investigacions sobre la música i els instruments tradicionals.

Sergi Masip Garcia                  “Lo Roiget”

Tinc corda per a rato 

Músic, lutier i professor de corda tradicional (guitarra, guitarrons, bandúrria), també toco instruments de vent com el Sac de gemecs i la dolçaina, a més a més de percussió amb les castanyes i les culleres. A banda m’agrada fer ball tradicional. Una de les meves grans aficions és la de divulgador del llenguatge musical popular, i promotor, membre i ideòleg de varietat de projectes culturals relacionats amb el folklore popular. Al llarg de la meva trajectòria, he estat membre de Colla de Grallers de Jesús, he participat a la Fira de Lutiers de Campredó, i he estat membre dels grups musicals: Terrer Roig, Riu en So, Factoria del Bordó i Saragatona.

En l’actualitat treballo a un projecte de recerca etnogràfica amb l’entitat Espai de So i sóc professor de guitarra i guitarró a l’Escola ” Lo Canalero” de Roquetes. A més a més, segueixo tocant instruments de corda amb La Rondalla dels Ports i Trencadansa.

Tinc formació en fusteria i ebenisteria a l’Escola del Treball de Tortosa.

Portant a terme el projecte de recuperació d’organologia tradicional ” llauretània” he complert un dels meus somnis artístics i culturals; realitzar instruments tradicionals perquè la gent puguem gaudir tocant, cantant i ballant la música tradicional de les nostres terres.